نگهداری گربه چقدر خرج دارد؟ (سال 1404)

اینکه هزینهی نگهداری گربه چقدر است و هر گربه چقدر خرج دارد موضوعیست که شاید ذهن شما را بهعنوان کسی که میخواهد بهتازگی سرپرستی یک گربه را قبول کند، درگیر کرده باشد. در این مقاله از بلوکت سعی میکنیم مهمترین مخارج اصلی و جانبی گربه را برای شما بازگو کنیم تا بتوانید راحتتر تصمیم بگیرید که آیا میتوانید از پس هزینههای نگهداری از یک گربه برآیید یا خیر. من بهعنوان سرپرست دو گربه سعی میکنم هزینههای واقعی که هر ماه با آنها سروکار دارید و سایر هزینههای جانبی را با جزئیات شرح دهم. پس همراه ما باشید.
گربه چه هزینههای ثابتی دارد؟
هزینهی نگهداری از گربه با توجه به سن، انواع نژاد، وضعیت جسمانی و شرایط و سبک زندگی شما میتواند متفاوت باشد. اول از همه بهتر است بدانید هزینههای ثابتی که یک گربه در طول زندگی و هر ماه دارد چه هستند تا با تخمین قیمتها بتوانید هزینههای ثابت ماهانه و سالانهی نگهداری از گربه را برآورد کنید. هر گربهای که به سرپرستی میگیرد نیاز به هزینههای زیر دارد:
- چکاپ اولیه: وقتی گربهای را به سرپرستی میگیرید بهتر است همان ابتدا برای چکاپ اولیهی او اقدام کنید تا اگر احیانا مشکلات و بیماریهای خاص اعم از داخلی و بیرونی داشت مشخص شود که بتوانید برای درمانهای ابتدایی او اقدام کنید. برای این منظور هزینهی ویزیت یک دامپزشک را پرداخت میکنید که درحالحاضر چیزی بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان است و اگر احیانا در چکاپهای اولیه مشکوک به عفونت و بیماریهای خاص باشد هزینهی کیت و آزمایش خون یا سونوگرافی و رادیوگرافی را باید پرداخت کنید که بسته به نوع خدماتی که قرار است انجام شود ممکن است بین ۵۰۰ تا چندین میلیون هزینه داشته باشد. اگر هیچ مشکل خاصی نبود با خیال راحت گربه را به محیط خانهتان بیاورید.
- واکسنهای ماهیانه: چه بچه گربه به سرپرستی بگیرید و چه یک گربهی بالغ؛ بهتر است از همان هفتههای اول (بنا به دستور دامپزشک) اقدام به زدن واکسنهای سهگانهاش کنید. این واکسنها ۳ دوره هستند که ماهی یک بار انجام میشود. یعنی اولین واکسن را هر زمان که زدید، دوز دوم ماه بعد از آن و دوز سوم ماه بعدش خواهد بود. این واکسنها برای مقاومسازی سیستم ایمنی بدن گربهی شما و جلوگیری از بروز هرگونه بیماریهای شایع کاملا ضروری است. درحالحاضر قیمت هر دوز این واکسنها چیزی حدود یک میلیون تومان است.
- واکسنهای سالیانه: یک سال بعد از زدن آخرین دوز واکسنهای سهگانه باید برای واکسیناسیون گربهی خود اقدام کنید و این روند واکسیناسیون را هر سال تکرار کنید. پس در لیست هزینهی نگهداری از گربهی خود باید واکسنهای سالیانهی او را نیز لحاظ کنید. این واکسن هم برای هر گربه تقریبا بین یک تا یک میلیون و دویست هزار تومان است.
- قرصهای ضدانگل: دوز اول قرص ضدانگل را بهتر است با نظر دامپزشک به گربهی خود بدهید و ۱۲ تا ۱۴ روز بعد از آن مجدد دوز بعدی ضدانگل را به او بدهید. پس از آن، اگر گربهی شما مثل سیتا و چیتای من جزو دسته گربههای ایزوله باشد. باید هر سه ماه متناسب با وزنش قرص ضدانگل به او بدهید و دیگر نیاز به تکرار دو هفته بعدش نیست. اما اگر گربهای دارید که به محیط بیرون از منزل رفتوآمد میکند، برای نابود کردن تخمهای احتمالی انگل باید دو هفته بعد مجدد دوز ضدانگل را تکرار کنید. این روند هر سه ماه یک بار تکرار میشود. هر قرص ضد انگل قیمتی حدود ۳۰ تا ۷۰ هزار تومان دارد. با توجه به وزن گربهتان ممکن است نصف یا حتی یک چهارم از آن برای هر بار مورداستفاده قرار بگیرد.
قرصهای ضدانگل بسیار تلخ هستند و گربهها بهراحتی آن را نمیخورند. پس اگر خودتان نمیتوانید قرص را به دلبندتان بدهید حتما باید به یک کلینیک مراجعه کرده و تکنسینهای کلینیک این کار را برای شما انجام دهند. در اینصورت علاوهبر هزینهی قرص ضدانگل باید هزینهی مراجعه به کلینیک یا پرداخت حقالزحمهی این کار را نیز به مخارج نگهداری از گربه اضافه کنید. اگر خودتان میتوانید دوستانه به گربهتان قرص ضدانگل بدهید، بعد از بالغ شدن و ثابت شدن وزن گربهتان، میزان قرص ضدانگلی که باید بدهید را از دامپزشک بپرسید و هر سه ماه یک بار دوز مربوطه را تکرار کنید.

- هزینهی خاک: یکی از ضروریترین مواردی که در هزینهی نگهداری گربه میگنجد خاک مخصوص گربه است که این هزینه جزو هزینههای ثابت و ماهانه محسوب میشود. حتما باید خاک مخصوص گربه تهیه کرده و هر روز آن را تمیز کنید و حداکثر ماهی یک بار کل خاک قبلی را دور بریزید و خاک جدید استفاده کنید. قیمت خاکهای موجود در بازار با توجه به کیفیت و وزن آن بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ هزارتومان است. اینکه چه خاکی با چه رنج قیمتی انتخاب کنید به سلیقه و بودجهی شما و میزان پسند گربهتان بستگی دارد.
- ظرف خاک: یک ظرف خاک مناسب با سن و جثهی گربهتان باید تهیه کنید که بتواند بهراحتی از آن استفاده کند و حدالمقدور اگر شرایطش را دارید سالی یک بار ظرف خاک او را کلا عوض کنید. درغیر اینصورت سعی کنید ماهی یک بار کامل آن را با مواد شوینده و ضدعفونیکننده عاری از هرگونه میکروب و کثیفی کنید. هزینهی ظرفهای خاک بسیار متفاوت است و میتواند از ۷۰۰ هزار تومان شروع شده تا ظرفهای خاک هوشمند که بالغ بر ۵۰- ۶۰ میلیون تومان است. در کنار آن، یک بیلچه برای تمیز کردن خاک نیاز دارید که بسته به جنس و کاراییاش بین ۲۰ تا ۵۰۰ هزار تومان است.
- ظرف آب و غذا: یک ظرف آب و غذای خوب و باکیفیت و مناسب با میزان خوراک و جثهی پت خود تهیه کنید و هربار آن را کامل بشویید و تمیز و بهداشتی در اختیارش قرار دهید. این ظرفها نیز میتواند از حدود ۲۰ هزار تومان شروع شود تا ظرفهای هوشمند و تمام اتومات که بالغ بر ۲۰ میلیون تومان قیمت دارند. پیشنهاد ما به شما این است که حدالمقدور از ظروف پلاستیکی برای آب و غذای گربهتان استفاده نکنید. در فروشگاه بلوکت هیچ محصولی که حتی یک ذره برای گربه ضرر داشته باشد، به فروش گذاشته نمیشود. از جمله ظروف پلاستیکی، لیزر بازی و…
درمورد ظرف آب بهتر است بهجای یک ظرف، چندین ظرف آب با جنسها و سایزهای مختلف تهیه کنید و در گوشه و کنار منزل قرار دهید و هر روز آن ظرفها را کامل بشویید و آب تازه در اختیار گربه قرار دهید. علت این امر آن است که گربه برای نوشیدن آب بسیار تنوعطلب بوده و نیاز است ظرفهایی با اشکال و جنسهای مختلف در اختیارش قرار دهید و هر روز (حتی روزی دو بار) آب تازه و تمیز در آن ظرفها بریزید تا تشویق به آب خوردن شود و از بروز بیماریهای کلیوی، سنگهای مثانه وغیره در آینده جلوگیری کنید. این ظرفهای آب هم میتواند قیمتی بین ۲۰ هزار تومان تا بالغ بر ۵۰ میلیون تومان داشته باشند.
- هزینهی غذا: یکی دیگر از هزینههای ثابت نگهداری از گربه، هزینه خوردوخوراک اوست. بسته به اینکه بچه گربه دارید یا گربهی بالغ یا گربهی عقیمشده یا گربهای با بیماری خاص، باید غذای مناسب او را تهیه کنید. انواع غذاهای خشک، کنسروها، پوچها وغیره را باید با توجه به نیاز گربهتان هر روز در اختیارش بگذارید. غذاهای خشک انواع و قیمتهای مختلفی دارند. از غذاهای ایرانی که هر کیلو قیمتی بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان دارد گرفته تا غذاهایی با کیفیت بسیار بالا و قیمتی بین ۶۰۰ تا یک میلیون و پانصد هزار تومان. توصیهی ما به شما این است که از غذاهای خشک ایرانی استفاده نکنید. اگر میخواهید علت آن را بدانید، پیشنهاد میکنم مقالهی «آیا غذای خشک ایرانی برای گربه ضرر دارد؟» را مطالعه کنید.
علاوهبر این، میتوانید از انواع غذهای خانگی مخصوص گربه که خودتان میپزید نیز استفاده کنید. هزینهی تغذیهی گربه با توجه به میزان خوراک، سن، جثه، سلامت جسمی و نژاد او میتواند متفاوت باشد. مثلا من چون دو گربهی بالغ عقیمشده دارم در ماه بین ۴ تا ۵ کیلو غذای خشک مخصوص گربهی عقیمشده استفاده میکنم. علاوهبر آن، سینهی مرغ آبپز، ماست پروبیوتیک، شیر بدون لاکتوز، الویه مرغ و گاهی کنسرو گربه هم جزو مخارج ثابت ماهانهام است.
- هزینهی باکس: همان ابتدای به سرپرستی گرفتن گربه، یک باکس باکیفیت و با اندازهی مناسب تهیه کنید که سالهای سال برایتان کار کند و نیاز نباشد که با بزرگ شدن گربه یا خراب شدن سریع باکس، هربار هزینهی اضافی بابت خرید آن پرداخت کنید. قیمت باکسها با توجه به سایز و کیفیتشان میتواند بین ۵۰۰ هزار تومان تا بالغ بر ۱۰ میلیون تومان باشد.
- عقیمسازی: یکی از هزینههای مهم و ضروری نگهداری از یک گربه، هزینهی عقیمسازی است که بهتر است بین ۶ تا ۸ ماهگی (با توجه به جثه، نژاد و زمان رسیدن به دوران بلوغ) انجام شود. گرچه شاید تمایل به این کار نداشته باشید اما توصیهی اکید ما به شما برای حفظ سلامت جسمی و روحی گربهتان این است که با رسیدن به دوران بلوغ اقدام به عقیمسازیش کنید. هزینهی عقیمسازی یک گربه با توجه به جنسیت او متفاوت است. معمولا هزینهی عقیمسازی گربههای نر کمتر بوده و دورهی نقاهت و نگهداری بعد از عمل کوتاهتری دارند. هزینهی جراحی عقیمسازی گربههای ماده بیشتر است و در ادامه دورهی نقاهت و مراقبت طولانیتری نیز دارند و بعد از عمل باید حداقل سه روز آتیبیوتیک تزریقی دریافت کنند. درمجموع ممکن است چیزی بین ۲ میلیون تا ۶ میلیون تومان هزینهی عقیمسازی گربهتان شود. این هزینه هم جزو هزینههای ثابتی بوده که فقط یک بار نیاز به انجامش دارید.
- لوازم بهداشتی: برای اینکه بتوانید یک گربهی سالم و تمیز داشته باشید، خرید برخی لوازم بهداشتی ضروری است. یکی از این لوازم بُرس مخصوص گربه است. همانطور که حتما میدانید گربه ریزش موی زیادی دارد (البته میزان ریزش موی او به نژادش بستگی دارد). یکی از راههای کم کردن میزان ریزش موی گربه و جلوگیری از ایجاد گلولههای مویی در داخل معدهاش، بُرس کشیدنهای مداوم اوست. گربه عادت به لیسیدن خود دارد و اگر با بُرس موهای مُرده را از سطح بدن او برندارید این موها وارد معدهاش شده و گلولههای مویی تشکیل میدهد که گاهی گربه مجبور به بالا آوردن آنها میشود و درموارد حادتر شاید موجب انسداد روده شده و نیاز به جراحی داشته باشد. پس حتما یه بُرس متناسب با سن و میزان حجم و بلندی موی گربهتان تهیه کنید و روزی حداقل یکبار تمام قسمتهای بدنش را بُرس بکشید. قیمت بُرسها هم میتواند از حدود ۲۰۰ هزار تومان شروع شود تا برسهای مخزندار و حرفهای که بالای یک میلیون تومان است.
یکی دیگر از لوازم بهداشتی ضروری، ناخنگیر گربه است که بتوانید ناخنهای او را در زمانهای مناسب کوتاه کنید. (البته اگر تخصص انجام این کار را دارید و به گربه آسیب نمیرسانید.) اگر هم نمیتوانید ناخنهای گربهتان را خودتان کوتاه کنید، باید حداقل ماهی یکبار به کلینیک مراجعه کرده و از تکنسین مربوطه بخواهید که این کار را برای شما انجام دهد و هزینهاش را پرداخت کنید. ناخنگیرهای مخصوص هم از حدود ۶۰ هزار تومان تا بالای ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد.
اگر یک گربه در منزل دارید، حتما نیاز به پرزگیر هم خواهید داشت. چون گربه موهای نرم و چسبندهای دارد و تمام لباسها، فرشها و مبلهایتان قطعا پر از موی گربه خواهد بود؛ پس حتما وجود یک پرزگیر در هر خانهای که گربه در آن زندگی میکند ضروری است. این پرزگیرها هم انواع و قیمتهای مختلفی دارند. از پرزگیرهای سادهی رولی با قیمت زیر ۳۰۰ هراز تومان گرفته تا پرزگیرهای حرفهای بالای یک میلیون تومان.
هزینههای جانبی نگهداری از گربه چیست؟

علاوهبر هزینههای ثابت و ضروری که هر گربه دارد، برخی هزینههای جانبی هم به لیست فوق باید اضافه کرد که اهمیتشان چندان کمتر از موارد ذکرشده در بالا نیست. پس باید موارد زیر را نیز در لیست هزینهی نگهداری گربه لحاظ کنید:
- اسباببازی: گربه نیاز به بازی با سرپرست خود و سرگرم شدن دارد. پس حتما باید اسباببازی مخصوص گربه را تهیه کنید که مناسب با جثه و پسند اوست و زمان برای بازی با او اختصاص دهید. البته طبق تجربهی شخصی خودم بگویم که نیاز نیست حتما کُلی اسباببازی گرانقیمت تهیه کنید و در آخر ببینید که گربهتان هیچ علاقه و واکنشی به آنها نشان نمیدهد. گاهی گربه با یک تکه نخ یا رُبان که شاید زیر ۵ هزار تومان قیمت داشته باشد بیشتر سرگرم میشود تا یک اسباببازی میلیونی.
مثلا بچههای من جزو آن دسته از گربههایی هستند که اصلا علاقهای به هیچ اسباببازیای ندارند و حضور من در بازی برایشان بیشتر از اسباببازی اهمیت دارد. بهعنوان مثال، میتوانم ساعتها آنها را با یک متر رُبان سرگرم کنم. پس سعی کنید از همان ابتدا خواست و نیاز و علاقهی گربهتان را بشناسید و هزینههای هنگفت صرف خرید اسباببازیهای بلااستفاده نکنید.
- تشویقی: یکی از موارد ضروری دیگر در هزینههای نگهداری از گربه، انواع بستنی و تشویقی است. به نظر من به همان اندازه که غذا برای رشد جسمی گربهها اهمیت دارد، تشویقیها میتواند به خوب بودن حال روحی آنها کمک کند بهشرطی که بهاندازه و بهموقع باشد. تشویقیهای گربه انواع مختلفی دارد که باز هم بنا به سلیقهی گربهی خود باید آنها را تهیه کنید. مثلا بچههای من هیچ تشویقیای را بهاندازهی بستنی مخصوص دوست ندارند. قیمت انواع تشویقی از ۲۰ هزارتومان شروع شده و تا ۳۰۰ هزار تومان یا حتی بیشتر هم هست.
- اسکرچر: اگر دوست دارید گربهتان مبلها، فرشها و پردهها را نابود نکند، بهتر است از همان ابتدا او را با اسکرچر آشنا کنید. گربهها عادت به ناخن کشیدن دارند و اگر از همان ابتدای امر یک اسکرچر در دسترسشان نباشد و با آن خو نگیرند؛ ممکن است تمام مبلها، فرشها و پردهها را ناخن بکشند و خراب کنند. اسکرچرهای موجود در بازار انواع مختلف و سایزهای متفاوتی دارند که با توجه به فضای منزل، بودجه و نیاز گربهتان میتوانید یکی از آنها را تهیه کنید. قیمت آنها از حدود ۵۰۰ هزار تومان شروع شده تا بالغ بر ۶-۷ میلیون تومان.
- جای خواب: بسته به اینکه گربهی شما علاقه داشته باشد در جای خواب مخصوص و مجزای خود بخوابد یا نه میتوانید یک جای خواب مناسب برای او تهیه کنید. من برای بچههایم همان ابتدا جای خواب خریدم و از همان زمانی که یک بچه گربه بودند سعی کردم آنجا عادتشان دهم اما درنهایت باز هم یا بغلم و بالای سرم میخوابند و یا یه گوشهای از خانه (هرجایی بهغیر از جای خواب مخصوص خودشان).
- شوینده بهداشتی: یکی از موارد دیگر برای رعایت بهداشت گربهها، خرید شامپو و لیف مخصوص گربه است. البته گربهها نیاز به حمام کردنهای مداوم و پیدرپی ندارند ولی برای همان میزان محدود هم باید شامپو و لیف مخصوص خودشان را داشته باشند. قیمت این لوازم با توجه به برند و کیفیتشان میتواند از ۱۵۰ هزارتومان شروع شده تا حدود ۷۰۰ الی ۸۰۰ هزار تومان. در ضمن برای اینکه بدانید چرا گربه نیاز به حمام کردنهای مداوم ندارد، پیشنهاد میکنیم مقالهی حمام کردن گربهها را مطالعه کنید.
- اصلاح: اگر گربهی شما جزو دسته گربههای موبلند مثل پرشینها باشد، شاید نیاز داشته باشید هر چندماه یک بار برای کوتاه کردن موهایش به آرایشگاههای مخصوص حیوانات خانگی مراجعه کنید. هزینهی اصلاح گربهی شما با توجه به جثه و حجم موی او ممکن است متفاوت و بین ۳۰۰ تا ۸۰۰ هزارتومان باشد. اگر نیاز به حمام کردن گربه هم داشته باشید و نتوانید این کار را خودتان در منزل انجام دهید سالی تقریبا ۲ بار هزینهی حمام نیز به خرجکردهای ثابت شما اضافه خواهد شد که آن هم مبلغی بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزارتومان خواهد داشت. اگر گربهی شما پرخاشگر و استرسی باشد و نتوان در حالت عادی اقدام به حمام یا کوتاه کردن موهایش کرد، احتمالا هزینهی یک بیهوشی قبل از حمام یا اصلاح نیز به این مخارج اضافه خواهد شد.
- کوتاهی ناخن: برای جلوگیری از زخمی شدن خودتان و دیگران میتوانید هر چند وقت یکبار ناخنهای گربهتان را کوتاه کنید. چون این کار نیاز به تجربه دارد تا احیانا به گربهتان آسیب نرسانید و ناخن او را از قسمت حساسی که به رگش متصل است کوتاه نکنید، بسیاری از سرپرستان گربه ترجیح میدهند این کار را هم برونسپاری کنند. پس اگر نمیتوانید با ناخنگیر مخصوص، ناخنهای گربهتان را کوتاه کنید، احتمالا ماهی یکبار هزینهی کوتاهی ناخن را نیز باید به لیست هزینه نگهداری از گربه اضافه خواهید کرد. بسته به محلی که میبرید ممکن است بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار تومان این کار برای شما هزینه داشته باشد.
- لباس و قلاده: گرچه من خودم از مخالفان سرسخت لباس تن کردن به گربهها هستم؛ اما گاهی شرایطی پیش میآید که سرپرست مجبور به پوشیدن لباس بر تن گربهاش میشود. مثل مواقعی که گربه دچار معلولیت شده و دست یا پایش را از دست دادهاست و آن قسمتهای بدن روی زمین کشیده شده و زخمی میشود. یا مواقعی که گربه دچار آسیبهای نخاعی و بیاختیاری و مشکل در دفع ادرار و مدفوع است و باید از پوشکهای مخصوص برایش استفاده کرد. در این صورت میتوانید انواع لباس را از پتشاپهای مخصوص تهیه کنید.
علاوهبر این، اگر گربهی شما عادت به بیرون رفتن دارد، برای جلوگیری از گمشدن ناگهانیاش بهتر است از یک قلادهی گردنی که شماره تماس و اطلاعاتتان را به آن آویزان کردهاید یا یک قلادهی کتفی که بتوانید همراه با گربهی خود قدم بزنید استفاده کنید. قیمت لباسها و قلادهها با توجه به جنس و کیفیت آنها میتواند بسیار متغیر باشد و از ۵۰۰ هزار تومان تا میلیونها تومان برای شما هزینه داشته باشد.
- داروها و مکملها: بسته به نظر دامپزشک ممکن است گربهی شما نیازمند مصرف دارو یا مکملهای خاصی داشته باشد. از انواع مولتیویتامین گرفته تا محصولات کاهش ریزش مو یا داروهای بیماریهای گوارشی، کلیوی، قلبی وغیره. قیمت داروها نیز با توجه به نیاز پزشکی گربهتان کاملا متغیر است و میتواند بین ۲۰۰ هزار تا میلیونها تومان برای شما هزینه داشته باشد.
- بیماریهای احتمالی: گاهی ممکن است گربهی شما دچار سانحه یا بیماری غیرمنتظره شود که نیاز به مراجعه به پزشک، مصرف دارو، یا حتی عمل جراحی و مراقبتهای بعد از آن داشته باشد که این هزینههای احتمالی را هم باید بهعنوان روز مبادا در نظر داشته باشید.
میو آخر
قبل از اینکه اقدام به سرپرستی گرفتن یک گربه کنید، بهتر است با تمامی هزینههای ثابت و احتمالی آن آشنا شوید و آگاهانه و با جان و دل اقدام به این کار کنید. به همین منظور در این مقالهی بلوکتی ما مهمترین مواردی که بهعنوان هزینه نگهداری گربه در نظر گرفته میشود را بیان کردیم تا بتوانید بهتر بدانید که گربه چقدر خرج دارد و با دانش بیشتری تصمیمگیری کنید. پس اگر به این دست از مقالهها علاقمند هستید، همراه همیشگی بلوکت باشید تا با هم آگاهیمان را بالا ببریم.