علت گاز گرفتن گربه چیست؟ + راهکارهای مقابله با آن

گاز گرفتن گربه

اگرسرپرست گربه باشید یا با گربه‌ها سروکار داشته باشید، حتما متوجه شده‌اید که  اکثر گربه‌ها تمایل به گاز گرفتن هم‌نوعان، سرپرستان یا دیگر افراد را دارند. حال علت گاز گرفتن گربه چیست و چه راهکارهایی برای مقابله با آن وجود دارد، مطالبی است که قرار است در خلال این مقاله به آن بپردازیم. در طول توضیح مطالب آموزنده‌ی علمی، تجربیات شخصی خودم به‌عنوان سرپرست دو گربه را نیز بیان خواهم کرد. پس همراه بلوکت باشید تا بتوانید علل گاز گرفتن گربه و نحوه‌ی مواجهه با آن را بیاموزید.

چرا گربه‌ها گاز می‌گیرند؟

علت گاز گرفتن گربه می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد که در ادامه به توضیح مهم‌ترین آن‌ها می‌پردازیم:

غریزه‌ی شکار

گربه‌ها ذاتا شکارچیان قهاری هستند و این غریزه در آن‌ها از بدو تولد تا پایان زندگی همراه است. لذا یکی از راه‌های شکار کردن و یا خفه کردن شکار زنده‌ی خود را استفاده از دندادن‌های تیز و گاز گرفتنش می‌دانند. گرچه گربه‌های خانگی در محیطی بزرگ می‌شوند که همیشه غذا در دسترس دارند و نیازی به شکار ندارند، اما گاهی وجود محرک‌هایی باعث می‌شود که حس شکار در آن‌ها تقویت شده و اقدام به گاز گرفتن شما کنند.

بازی کردن

گربه‌ها، به‌خصوص بچه گربه‌های کم‌سن‌وسال علاقه‌ی شدیدی به بازی دارند و این بازی‌ها هرچه مهیج‌تر باشد برای آن‌ها لذت‌بخش‌تر است. به‌همین دلیل گاهی ممکن است حین بازی کردن با گربه‌ی خود، شدت هیجان او افزایش پیدا کرده و دست یا بدن شما را گاز بگیرد. هیچ‌وقت فکر نکنید که گربه برای آسیب رساندن به شما این کار را کرده‌است؛ او فقط بخشی از هیجان کنترل‌نشده‌ی خود را بروز می‌دهد.

ابراز علاقه

یکی از راه‌های بیان عشق و علاقه در گربه‌ها، گاز گرفتن است. شاید کلیپ‌های زیادی را دیده باشید که دو گربه مشغول لیس زدن و محبت کردن به یک‌دیگر هستند و ناگهان یکی از آن‌ها محکم دیگری را گاز می‌گیرد. درمورد شما هم این قضیه صدق می‌کند. گاهی گربه‌تان برای بیان شدت علاقه‌اش به شما ناگهان و حتی حین نوازش کردنش برمی‌گردد و دست شما را گاز می‌گیرد. در این حالت سریعا بعد از گاز گرفتن مجدد شروع به لیس زدن دست شما می‌کند تا نشان دهد که همچنان عاشقتان است. این اتفاق بارها و بارها برای من افتاده و کاملا تمامی حالت‌های قبل و بعد از این اتفاق را حفظم.

ترس یا اضطراب

باید به شرایط محیطی و حالت‌ها و زبان بدن گربه‌تان توجه بیشتری داشته باشید تا بدانید که آیا دچار ترس و استرس و اضطراب شده‌است یا نه. گاهی به‌دلیل شرایط پیش آمده گربه دچار ترس‌ها و اضطراب‌های محیطی می‌شود که یکی از علائم بروز این ترس را با گاز گرفتن به شما نشان می‌دهد. عوامل متعددی می‌تواند سبب بروز استرس در گربه شود، از جمله تنها ماندن‌های طولانی‌مدت، ورود فرد یا افراد جدید به داخل محیط زندگی، تغییر دکوراسیون و عوض یا جابه‌جا شدن لوازم، حمام کردن‌های مکرر، به‌زور بغل، بوسیده یا نوازش شدن، تنبیه یا دعوا کردن آن‌ها و بسیاری دیگر از موارد باعث می‌شود که ذهن گربه‌ی شما مشوش شده و با گاز گرفتن این پرخاش و نارضایتی از محیط زندگی‌اش را نشان دهد.

درد یا بیماری

گاهی اوقات گربه‌ی ما دچار درد در قسمتی از بدن است یا بیماری‌ای دارد که ما متوجه‌ی آن نیستیم و دقیقا با لمس کردن قسمتی از بدنش که درد می‌کند او را تحریک کرده و مجبور به گاز گرفتن می‌کنید تا مانع از دست زدن شما به موضع دردش شود. در این حالت حتما با تکرار این عمل به دامپزشک مراجعه کنید و معاینات و چکاپ‌های کلی را انجام دهید تا از صحت و سلامت پت خود مطمئن شوید.

کلافگی و عصبانیت

گاهی اوقات محبت و نوازش بیش از حد گربه باعث ایجاد کلافگی و عصبانیت او می‌شود. گربه وقتی کنار شماست و نیاز به نوازش دارد نباید پا را از گلیم خود فراتر بگذارید و با نوازش و محبت بیش از حد، او را دلخور و کلافه کنید. چون در این صورت پاداشتان گاز محکم و دور شدن گربه از شما خواهد بود. اوایلی که سرپرست سیتا و چیتا شدم چندان به این موضوع واقف نبودم و با محبت و نوازش کردن بیش از اندازه باعث می‌شدم که درنهایت دستم را گاز بگیرند و با دلخوری بروند. رفته‌رفته اما با شناخت روحیات و اخلاقیات آن‌ها متوجه‌ی حدومرزم در محبت کردن به آن‌ها شدم.

دفاع از خود

گربه‌ها به‌صورت غریزی همیشه سعی می‌کنند محتاطانه رفتار کرده و تمامی قلمروی خود را زیر نظر داشته باشند و در مقابل هر یورش احتمالی از آمادگی لازم برخوردار باشند. پس اگر ناگهان و بدون خواست خودِ گربه سعی کنید به او نزدیک شوید و بغلش کنید یا او را لمس و نوازش کنید، ممکن است با گاز گرفتن سعی در دفاع از خود و فرار کردن داشته باشد.

حفظ حریم خصوصی

هیچ‌وقت سعی نکنید که قسمت‌های حساس بدن یک گربه را بدون آمادگی قبلی خودش لمس کنید. این نواحی شامل شکم و بخش‌های زیرین بدن و قسمت انتهای ستون فقرات و نزدیک به دُمش است. این مناطق حساس‌ترین نقاط بدن گربه است که تا زمانی‌که خودش به کسی اعتماد نکند هرگز دوست ندارد کسی این نواحی از بدنش را لمس کند و ممکن است با گاز گرفتن یا ناخن کشیدن و پرخاش‌گری او مواجه شوید.

راه‌های مقابله باز گاز گرفتن گربه چیست؟

حالا که با مهم‌ترین عوامل دخیل در گاز گرفتن گربه آشنا شدید، بهتر است بدانید که چطور می‌توانید این گاز گرفتن‌ها را تمام یا تا حد امکان کم کنید. در درجه‌ی اول همیشه در نظر داشته باشید که شخصیت هر گربه متفاوت از دیگر گربه‌هاست و شاید یک نسخه‌ی کلی برای تمام گربه‌ها جوابگو نباشد و شما به‌عنوان سرپرست یک گربه باید با شناخت خصوصیات رفتاری و اخلاقی او، بتوانید بهترین راه‌کار را انتخاب کنید. پس همیشه سعی کنید در راه تربیت و ارتباط موثر برقرار کردن با یک گربه، صبور باشید. در ادامه بهترین و اساسی‌ترین راه‌کارها برای مقابله با گاز گرفتن گربه را به شما ارائه خواهیم داد:

  1. بهتر است از همان ابتدا که سرپرستی یک گربه را بر عهده گرفتید، نوع بازی‌هایتان را منطقی انتخاب کنید. هرگز سعی نکنید با دست و پای خودتان با گربه بازی کنید چرا که این کار باعث می‌شود که او عادت کند همیشه دست و پای شما و یا حتی دیگران را گاز بگیرد و ناخن بکشد.
  2. از اسباب‌بازی‌های مناسب سن و جثه‌ی گربه‌ی خود برای بازی و سرگرم کردن او استفاده کنید تا هیجان خود را با آن اسباب‌بازی خالی کند نه روی دست و پای شما.
  3. بازی‌های خلاقانه ایجاد کنید و سعی کنید با بازی کردن با او انرژی‌اش را تخلیه کنید تا دیگر میل به شکار و پرخاش نداشته باشد. من هر روز با بچه‌ها بازی‌های جدید انجام می‌دهم تا انرژی‌شان تخلیه شود. مثلا من برای سرگرم کردن سیتا و چیتا بازی‌هایی مثل «مرواریدبازی»، «ربان‌بازی»، «قایم‌باشک»، «دنبال‌بازی»، «جایزه‌بازی»، «قطره‌بازی» و بسیاری دیگر از بازی‌هایی را انجام می‌دهم که نیاز به صرف هزینه یا خرید لوازم گران‌قیمت ندارند. اگر می‌خواهید بدانید که «قطره‌بازی» چیست، پیشنهاد می‌کنم مقاله‌ی صفر تا 100 حمام کردن گربه‌ها بدون دردسر را حتما بخوانید.
  4. اگر شرایط و امکاناتش را دارید، حداقل ۲ گربه به سرپرستی بگیرید تا نیاز به بازی کردن‌های غریزی و گاز و ناخن کشیدن‌شان را با بازی با هم‌دیگر مرتفع کنند؛ بدون این‌که آسیبی به هیچ‌کدامشان وارد شود و انرژی و هیجانشان را روی شما خالی نکنند.
  5. به علائم فیزیکی و جسمانی گربه‌ی خود دقت زیادی داشته باشید تا اگر احیانا دچار درد، ناراحتی یا بیماری باشد سریعا با مراجعه به دامپزشک مشکلش را رفع کنید تا هم از سلامتی کامل برخوردار باشد و هم این درد و رنج باعث نشود که با لمس کردنش مجبور به گاز گرفتن شما شود.
  6. فرمان «نه» را به او بیاموزید. به‌طوری که اگر در حین بازی ناگهان خواست دست شما را گاز بگیرد، محکم و قاطع به او بگوید «نه» و دیگر بازی کردن با او را ادامه ندهید تا متوجه شود که نباید حین بازی، شما را گاز بگیرد. حتما حواستان باشد که به هیچ‌عنوان گربه را تنبیه نکنید چرا که فقط باعث نفرت، سرخوردگی، افسردگی و دور شدن او از خودتان خواهید شد.
  7. جایگزین مناسبی برای بازی با گربه پیدا کنید. اگر حین بازی، گربه‌ی شما خواست دستتان را گاز بگیرد سریع اسباب‌بازی مناسبش را به او بدهید و با گفتن «نه» دست خود را از او دور کنید تا بداند که نباید دست شما را گاز بگیرد.
  8. سعی کنید همیشه محیطی امن و آرامش‌بخش برای گربه‌ی خود فراهم کنید تا اگر گاز گرفتن او ناشی از استرس و اضطراب هست با آرامش بتواند این عادت را ترک کند.
  9. تشویقش کنید. هر زمان که حس می‌کنید حین بازی یا نوازشش رفتار منطقی و موردپسند شما را انجام داد با دادن تشویقی و تحسین کردنش او را تشویق کنید تا مشتاق به تکرار این عمل و عادتش شود.
  10. هرگز، هرگز و هرگز به‌زور و اجبار گربه را بغل، بوس و نوازش نکنید! گربه باید استقلال و آرامش داشته باشد و هر زمان که خودش دوست داشت سمت شما بیاید و کنارتان غرق در آرامش شود و نوازشش کنید. و این نوازش کردن را تا زمانی ادامه دهید که گربه خودش بخواهد و بیش از آن اصرار به نوازش کردنش نکنید.
  11. هیچ‌وقت تا زمانی‌که خود گربه اجازه نداده‌است به زیر بدن و شکمش دست نزنید و سعی نکنید این قسمت‌ها را نوازش کنید. گربه زمانی که احساس آرامش داشته باشد و به سرپرستش اعتماد کند خودش جوری دراز می‌کشد که به‌راحتی بتوانید شکمش را ماساژ دهید و از این کار لذت هم خواهد برد.
  12. درنهایت صبور باشید و مهربان و تا حد ممکن سعی در شناخت شخصیت گربه‌تان و ارتباط موثر برقرار کردن با او داشته باشید تا بتوانید جلوی بروز هرگونه مشکلی مثل گاز گرفتن گربه را بگیرید. اگر با گذشت زمان و رعایت تمام نکات باز هم گربه‌ی شما پرخاش‌گر بود، بهتر است از یک متخصص حوزه‌ی رفتارشناسی گربه کمک بگیرید تا بتوانید رابطه‌تان را بهبود بخشید.

سخن پایانی

این‌که علت گاز گرفتن گربه چیست و چه عواملی در این امر تاثیر دارند، مواردی بود که در این مقاله پوشش دادیم و در ادامه راهکارهای علمی و تجربیات عملی خودم در این حوزه را نیز با شما درمیان گذاشتم. حال اگر تمایل دارید بیشتر با شخصیت گربه‌ی خود آشنا شوید و مطالب مفید، آموزنده و امتحان‌شده‌ی دیگری در این حوزه مطالعه کنید، سعی کنید همراه همیشگی بلوکت باشید.

آیا این نوشته برایتان مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *